Home  |  Contact 
 
 
 
Cautare rapida
Cauta dupa ID
ID imobil sau tel. proprietar:
Curs valutar

Cursul valutar BNR
pentru data de

Euro
Dolar
Aur
Utile...
 
Cum stabilesc pretul corect al unui imobil?

Pretul care urmeaza sa-l stabiliti trebuie ales in limitele segmentului de piata in care va aflati. Acesta nu trebuie sa fie subevaluat dar nici supraevaluat deoarece un pret sub nivelul pietei va va ajuta sa realizati vanzarea intr-un timp foarte scurt, dar veti pierde o parte din bani, iar la un pret peste nivelul pietei nu se va realiza vanzarea decat atunci cand preturile vor creste si cumparatorii vor considera ca acela este pretul corect. Pentru a putea stabili un pret corect va trebui sa faceti o comparatie a pretului imobilelor ce apartin segmentului de piata in care va aflati. Dupa studierea acestora veti observa ca preturile se incadreaza intre un minimum si un maximum. Dumneavoasta va trebui sa alegeti un pret cuprins intre aceste limite.

Va vom prezenta mai jos principalele considerente de care va trebui sa tineti cont:

Suprafata.
In zona in care locuiti exista mai multe tipuri de imobile. Acestea difera ca numar de camere, numar bai, impartire, etc. O diferenta dintre acestea este si suprafata de care dispune fiecare. Un imobil cu suprafata mai mare, va va furniza un grad mai inalt de confort, drept urmare si pretul va fi mai ridicat in functie de suprafata acestuia. Daca stiti pretul de vanzare si suprafata unui imobil cu carateristici asemanatoare cu cel pe care-l detineti dumneavostra, puteti afla cu cat s-a vandut metrul patrat, urmand sa inmultiti cu suprafata imobilului ce-l detineti si veti obtine o estimere a pretului de vanzare al imobilului pe care-l detineti. Totodata trebuie tinut cont si de dependintele acestuia cum ar fi: boxa, garaj, pod, etc.
Zona.
Zona este unul din cele mai importante criterii de comparatie. Ea poate face diferenta semificativ intre doua apartamente identice, dar situate in zone diferite ale orasului. Cea mai scumpa zona este zona centrala, iar preturile scad odata cu departarea de aceasta zona.
Impartirea.
Apartamentul poate avea o impartire decomandata, semidecomandata sau circulara. O impartire decomandata a imobilului permite accesul din hol in toate incaperile, deci o crestere considerabila a confortului, drept urmare pretul este mai ridicat.
Etajul (in cazul apartamentelor)
Cele mai cautate etaje sunt etajele intermediare. De regula, apartamentele situate la ultimul nivel au un pret usor mai scazut fata de apartamentele de acelasi fel situate la un etaj intermediar. O exceptie o intalnim la apartamentele situate la parterul blocurilor, unde pretul acestora depaseste pretul unui apartament intermediar, dar numai in cazul in care acestea prezinta conditiile necesare pretarii ca spatiu comercial (stradal, zona intens circulata, vizibil, etc.). In caz contrar si pretul acestora poate prezenta o usoara scadere fata de un apartament situat la etaj intermediar.

Principalul motiv pentru aceasta diferenta o prezinta unele fobii ale cumparatorilor, cum ar fi:

  • Daca dupa ce cumpar apartamentul imi ploua in casa?
  • Daca am probleme cu canalizarea de la parter?
  • Apa nu are aceeasi preiune la etajul 10 cum are la parter;
  • Frica de inaltime;
  • Frica de hoti, etc.

Exista un segment de clienti care chiar sunt interesati de cumpararea unui apartament la etaj superior sau la parter, din motive cum ar fi:

  • Privelistea oferita de un apartament situat la etaj superior fata de unul de la un etaj inferior;
  • Comoditatea de a nu mai urca un numar de etaje pentru un apartament situat la parter (mare avantaj pentru persoanele varstnice), etc.
Anul de constructie al imobilului.
Cu cat imobilul este mai recent construit, cu atat pretul este mai mare. Cu totii ne dorim sa ne mutam intr-o casa nou construita si cu toate instalatiile noi. O casa construita acum 20-30 de ani va necesita investitii mai mari din partea proaspatului cumparator odata cu trecerea timpului
Materialul de constructie al imobilului.
Unele materiale de constructie prezinta caracteristici termice si fonice mai bune decat altele, drept urmare si pretul imobilui va fi diferit in functie de acestea.
Imbunatatiri.
Un apartament in care s-au adus imbunatatiri (centrala termica, geamuri termopan, usa metalica, parchet, etc.) va aduce un grad de confort mult mai sporit, si va scuti pe proaspatul proprietar de timpul pe care ar trebui sa-l mai piarda cu renovarea acestuia.

Dupa ce ati studiat oferta locala tinand cont de considerentele de mai sus puteti stabili o valoare pentru imobilul dumneavoastra.

Mai specificam faptul ca, pe piata imobiliara exista un pret care se cere (al ofertantilor) si un pret care se ofera (al cumparatorilor). Majoritatea vanzatorilor lasa si o mica marja de negociat in pretul cerut. Daca pretul cerut de dumneavoastra nu este obtinut de la potentialii cumparatori si ofertele primite de la acestia se situeaza spre o anumita valoare, atunci aceea este valoarea de piata care se ofera pentru imobilul pe care-l detineti. In general, valoarea de vanzare este undeva la mijlocul dintre pretul cerut si pretul oferit, diferenta fiind facuta in functie de negocieri.

Un mare avantaj de care beneficiati prin utilizarea serviciului DeVanzareFaraIntermediari.ro este faptul ca in pretul dumneavoastra nu se mai regaseste comisionul perceput de catre un intermediar. Acesta ar creste pretul imobilului cu un procent cuprins intre 2-5%, fapt care ar duce la o perioada mai lunga de timp pana la realizarea vanzarii (ati putea vinde imobilul numai atunci cand pretul cerut de intermediar ar ajunge la valoarea vanzarii) sau ati fi fortat sa coborati pretul la valoarea pietei dar ati fi obligat dupa aceea sa platiti din propriul buzunar valoarea comisionului.

Mai trebuie mentionat faptul ca atunci cand veti face comparatia pentru stabilirea pretului, daca o veti face cu imobile aflate in portofoliul unor agentii va trebui sa tineti cont ca acestea sunt supraevaluate cu un procent cuprins intre 2-5%.

Copyright ©2011 - dvfi.ro - Toate drepturile rezervate - Made by AgendaSoft