Home  |  Contact 
 
 
 
Cautare rapida
Cauta dupa ID
ID imobil sau tel. proprietar:
Curs valutar

Cursul valutar BNR
pentru data de

Euro
Dolar
Aur
Utile...
 
Sfaturi pentru vanzatori

M-am hotarat sa vand sau sa cumpar o proprietate, cum trebuie sa procedez ?

Vanzarea sau cumpararea unei case reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii facem in viata noastra. Acesta este un moment hotarator care trebuie atent planificat si tratat cu maximum de seriozitate.

Va prezentam mai jos pasii ce trebuiesc urmati pentru realizarea unei tranzactii imobiliare in conditii de securitate si inalt profesionalism.

Pasul 1 - Pregatirea actelor

Este foarte important ca dumneavoastra sa stiti ce acte sunt necesare realizarii unei tranzactii imobiliare. Multi vanzatori sunt luati pe nepregatite in momentul in care gasesc un client datorita faptului ca le lipsesc o parte din acte, iar procurarea acestora dureaza o anumita perioada de timp, pierd clientul, deoarece acesta nu poate astepta pana ce actele sunt gata sau se sperie si se orienteaza la alta oferta.

Situatia difera de la un caz la altul si dumneavoastra trebuie sa cunoasteti exact ce trebuie facut in momentul in care un client vrea sa cumpere casa dumneavoastra. Este necesar sa stiti pasii ce trebuiesc urmati pentru a putea informa si cumparatorul asupra situatiei juridice in care va aflati cu actele, respectiv care ar fi perioada de timp pana la realizarea actului notarial.

Pasul 2 - Stabilirea pretului

Dupa ce ne-am asigurat ca avem actele "pregatite pentru vanzare", urmeaza sa stabilim un pret al imobilului. Pretul care urmeaza sa-l stabiliti, trebuie ales in limitele segmentului de piata in care va aflati. Acesta nu trebuie sa fie subevaluat dar nici supraevaluat.

Principalele considerente de care va trebui sa tineti cont in stabilirea pretului sunt: suprafata, zona, etajul, anul de constructie, materiale de constructie, utilitati si imbunatatiri aduse imobilului.

Pentru a putea stabili un pret corect va trebui sa faceti o comparatie a pretului imobilelor ce apartin segmentului de piata in care va aflati. Dupa studierea acestora, veti observa ca preturile se incadreaza intre un minimum si un maximum. Dumneavoasta va trebui sa alegeti un pret cuprins intre aceste limite.

Un mare avantaj de care beneficiati prin utilizarea serviciului DeVanzareFaraIntermediari.ro il constituie faptul ca in pretul dumneavoastra nu se mai regaseste comisionul perceput de catre un intermediar. Acesta ar creste pretul imobilului cu un procent cuprins intre 2-5%, fapt care ar duce la o perioada mai lunga de timp pana la realizarea vanzarii (ati putea vinde imobilul numai atunci cand pretul cerut de intermediar ar ajunge la valoarea vanzarii) sau ati fi fortat sa coborati pretul la valoarea pietei, dar ati fi obligat dupa aceea sa platiti din propriul buzunar valoarea comisionului.

Mai trebuie mentionat faptul ca atunci cand veti face comparatia pentru stabilirea pretului, daca o veti face cu imobile aflate in portofoliu unor agentii, va trebui sa tineti cont ca acestea sunt supraevaluate cu un procent cuprins intre 2-5%.

Pasul 3 - Pregatirea apartamentului pentru vanzare

Pentru a putea vinde imobilul intr-un timp cat mai scurt si la un pret cat mai bun va trebui sa va pregatiti casa pentru vanzare. Cumparatorul, pentru a putea fi atras de casa pe care urmeaza sa o achizitioneze, va trebui ca aceasta sa fie cat mai primitoare. Pentru a putea realiza acest lucru va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva indicatii:

Casa trebuie sa straluceasca de curatenie
In momentul in care incepeti sa primiti potentiali cumparatori locuinta dumneavoastra va trebui sa straluceasca de curatenie. O atentie deosebita va trebui sa acordati baii si bucatariei, deoarece acestea fiind cele mai utilizate, se murdaresc si cel mai usor.
Nici un potential client nu va avea o reactie placuta daca va gasi in chiuveta din bucatarie vase nespalate sau cada din baie plina de rufe.
Totul va fi atent ordonat.
Toata lumea isi doreste cat mai mult spatiu. Obiectele folosite pentru decorarea apartamentului ar putea sa nu fie pe placul cumparatorului, iar datorita faptului ca acestea ocupa spatiu veti obtine un efect opus. Pentru a putea pune in evidenta spatiul dintr-un apartament va trebui sa-l depersonalizati, lasand doar strictul necesar, acesta fiind aranjat intr-un mod cat mai ordonat.
Asigurati-va ca imobilul este luminat cat mai mult posibil
Nimeni nu-si doreste sa locuiasca intr-o casa intunecoasa. Cand primiti clienti trebuie sa aveti camerele cat mai luminate posibil. Draperiile trebuiesc trase pentru a putea lasa lumina sa intre. Daca aveti rufe pe culme ar trebui luate pe perioada vizitei.
Aerisiti imobilul
Intotdeauna este indicat cu 5 minute inainte de sosirea clientilor sa aerisiti imobilul.
Realizati reparatiile si retusurile locuintei
Usi care scartaie, incuietori care nu functioneaza bine, robinete care curg, etc. Toate acestea se pot realiza cu reparatii minore si fara a realiza o cheltuiala mare, dar pot conta enorm pentru impresia cumparatorului.

Respectarea sau nerespectarea indicatiilor de mai sus poate face diferenta intre un apartament care se vinde in cateva zile sau unul care se vinde in cateva luni.

Pasul 4 - Listarea imobilului pe piata

In momentul in care doriti sa va faceti cunoscuta intentia de a vinde imobilul pe care-l detineti veti avea mai multe metode de pomovare, dupa cum urmeaza:

a. Apelarea la presa locala

Apeland la presa locala puteti publica anuntul dumneavoastra la rubrica pentru persoane particulare. Anuntul va avea un numar limitat de aparitii, trebuind sa-l reactualizati constant. Daca doriti sa-l personalizati (poze, numar mai mare de caractere, etc.) va trebui sa suportati costuri suplimentare, in functie de dimensiunea acestuia si perioada aparitiilor.

b. Colaborarea cu un agent imobiliar

Un agent imobiliar va prelua sarcina promovarii apartamentului si cautarii unui client pentru acesta dar in momentul in care va gasi un cumparator vi se va percepe un comision in functie de valoarea la care s-a vandut apartamentul.

c. Informarea rudelor si prietenilor

Este bine sa va faceti cunoscuta intentia vanzarii imobilului cunostintelor care le aveti, insa numarul acestora va fi limitat.

d. Utilizarea serviciului DeVanzareFaraIntermediari.ro

Serviciul DeVanzareFaraIntermediari.ro face parte din categoria servicilor FSBO "For sale by Owner", servicii care au o mare raspandire in America, Canada si Europa. Aceste servicii reprezinta cea mai eficienta si economica modalitate de a realiza o tranzactie imobiliara intr-un timp cat mai scurt, in conditii de maxima siguranta si la un pret cat mai avantajos.

Principalele avantaje de care beneficiati prin utilizarea acestui serviciu sunt urmatoarele:

Proprietatea dumneavoastra nu mai reprezinta acum un simplu anunt dat in ziarele locale sau in oferta zecilor de agentii printre alte sute sau chiar mii, ci apare ca o casa (teren, apartament, etc.), cu poze si detalii complete, prezentata intr-un mod profesionist si atragator. Clientii vor avea astfel posibilitatea de a-si crea o imagine clara si obiectiva cu privire la propietatea de care sunt interesati.
Nu veti mai fi conditionat de anumite ore sau zile cand - fie dumneavoastra - fie clientul nu poate ajunge la adresa proprietatii. Acum clientii pot avea acces la detalile si pozele proprietatii la orice ora si in orice zi prin intermediul unui simplu calculator ce beneficiaza de conexiune la internet.
Veti beneficia oricand de posibilitatea efectuarii unor modificari a datelor anuntului.
Clientii interesati de cumpararea proprietatii va vor contacta direct pe dumneavoastra prin intermediul datelor de contact prevazute in anunt.
Suportul necesar realizarii tranzactiei si finalizarii acesteia:

Pentru a vinde o casa, nu intotdeauna este suficient sa o "pui in vanzare" asteptand sa se vanda singura. Clientul care ajunge la tine a fost si a vazut mai multe proprietati la preturi asemanatoare, de aceea noi iti oferim informatiile necesare cum sa faci casa ta mai atragatoare decat altele. Dupa ce acesta se hotaraste sa cumpere, vor urma o serie de pasi ce trebuiesc realizati pentru finalizarea vanzarii. Noi iti oferim suportul necesar realizarii acestora prin intermediul informatiilor postate pe site.

Economie de timp:

In momentul listarii proprietatii la serviciul DeVanzareFaraIntermediari.ro aceasta va fi vizionata de un numar mult mai mare de clienti intr-un timp mult mai scurt. Sa primesti 50 de persoane acasa pentru vizionare poate dura mai mult de o luna, prin intermediul serviciului ce vi-l oferim puteti primi 50 pe zi, fara nici un deranj din partea dumneavoastra. In puls, aveti certitudinea ca cei care va vor suna vor fi direct interesati de cumparare, avand detalii complete la ceea ce urmeaza sa vada. Astfel, veti vinde sau cumpara intr-un mult timp mai scurt .

Economie de bani:

Daca apelati la un intermediar care urmeaza sa realizeze vanzarea, veti plati in cele mai multe cazuri un comision cuprins intre 2-5%. La o valoare de 100.000 euro, ar insemna un comision de 2.000 respectiv 5.000 euro. Reprezinta o suma foarte mare de bani care pot fi folositi intr-un mod mult mai util daca realizati chiar dumneavoastra tranzactia apeland la serviciul DeVanzareFaraIntermediari.ro

Pasul 5 - Prezentarea imobilului

Dupa vizionarea propriu-zisa a imobilului potentialii cumparatori va vor pune o serie de intrebari referitoare la imobil si imprejurimile acestuia, situatia juridica a actelor, conditile contractuale pentru realizarea actelor si negocierea pretului. Va vom prezenta cele mai uzuale intrebari impartite in patru categorii:

a. Intrebari cu referire la imobil si imrejurimile acestuia

 • Care este vechimea blocului/casei ?
 • Cum sunt vecinii ?
 • Care sunt cheltuielile lunare pentru intretinere ?
 • Ce locuri de parcare sunt in zona ?
 • Ce scoli si magazine sunt mai apropiate ?
 • Etc.

b. Intrebari cu referire la situatia juridica a actelor

 • Cadastrul si intabularea imobilui sunt realizate ?
 • Exista ipoteci asupra imobilului ?
 • In cat timp se pot realiza actele ?
 • Etc.

c. Intrebari cu referire la stabilirea conditiilor contractuale

 • Care este termenul de eliberare al imobilui ?
 • Pot sa platesc si in alta moneda valutara decat cea ceruta de dumneavoastra ?
 • Etc.

d. Intrebari referitoare la negocierea pretului

 • Care este pretul ?
 • Cat mai negociati ?
 • Etc.

Pentru a putea face o impresie buna potentialului cumparator va trebui sa raspundeti la aceste intrebari fara nici o retinere. Facand asta, cumparatorul va simti ca nu aveti nimic de ascuns si va putea lua decizia mult mai repede in ceea ce priveste cumpararea imobilului ce-l detineti.

Pasul 6 - Stabilirea conditiilor contractuale

In urma mai multor vizite din partea potentialilor cumparatori va veni si momentul in care veti cadea de comun acord asupra pretului, urmand sa stabiliti si conditiile contractuale. Cand ne gandim la "conditii contractuale", ne referim la intelegerea de comun acord a partilor implicate (cumparator si vanzator), pentru conditii cum ar fi:

 • Termenul de eliberare al imobilului. Media termenului de eliberare a unui imobil dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare este de 30 zile. Pot exista cazuri in care se elibereaza mai repede sau sa se ceara prelungirea temenului.
 • Modalitatea in care se va face plata si specificarea monedei valutare. Este bine sa stabiliti inainte moneda in care se doreste sa se faca plata si modalitatea acesteia. Exemplu: Daca plata se face prin sistemul bancar, pot exista comisioane de retragere a sumei. Este bine sa calculati valoarea acestora pentru a o putea comunica cumparatorului.
 • Notarul la care urmeaza sa se faca actele si in ce data. Cumparatorul fiind cel care suporta costurile actului de vanzare-cumparare are prioritate in alegerea notarului la care se vor realiza actele.
 • Existenta unor imbunatatiri aduse apartamentului. Daca pe parcurs ati adus imbunatatiri imobilului (centrala termica, sistem de alarma, etc.) este indicat sa confirmati cu cumparatorul care dintre acestea sunt incluse in pret, urmand a fi trecute in actul de vanzare-cumparare.

Pasul 7 - Realizarea contractului de vanzare-cumparare

Dupa ce cadeti de comun acord cu cumparatorul asupra tuturor conditiilor, va trebui sa mergeti la notariat cu actele care le aveti. Acolo se va face verificarea lor si veti primi indicatii pentru pasii care vor urma. Dupa strangerea tuturor actelor, se va stabili o zi pentru semnarea actului de vanzare-cumparare.

Copyright ©2011 - dvfi.ro - Toate drepturile rezervate - Made by AgendaSoft